Як підтримувати імунітет в міжсезоння

Навесні, коли погода ще не визначилась як вона буде змінюватись, і за один день ми можемо спостерігати і сніг, і дощ, і сонце, потрібно як ніколи піклуватись про своє здоров’я.

Ми підготували декілька простих порад для підтримки імунітету:

• Щоб підвищити захисні функції організму, в першу чергу, зверніть увагу на харчування. Воно повинно бути раціональним. У меню обов’язково варто включити достатню кількість рослинних і тваринних білків, наприклад: м’ясо, яйця, молоко, квасоля, різні крупи. На діяльність імунної системи також гарно впливають: яловича печінка, морепродукти і, звичайно, спеції: імбир, барбарис, лавровий лист, куркума, базилік, хрін.

• На початку весни особливо важливо заповнювати нестачу вітамінів і мікроелементів. Допоможуть в цьому мультивітамінні комплекси. Але можна постаратися отримати більше «помічників» для здоров’я і природним шляхом. Зверніть увагу на вітаміни А, Е, С і B, які містяться в моркві, цитрусових, рослинних маслах, бобових, яйцях і зелені. А також на мікроелементи: цинк і селен, їх можна отримати з горіхів, м’яса та морепродуктів. Печінка, бобові та шоколад – багаті залізом, міддю, цинком і магнієм.

• Стрес – головний ворог імунної системи. Великої шкоди завдає саме неконтрольований стрес, коли ви не можете впоратися з власними емоціями. Найдієвіший спосіб боротьби з психічними потрясіннями полягає в формуванні спокійного ставлення до всього, що відбувається в житті. Кожен знаходить для себе індивідуальні способи: медитація, робота з психологом, ведення щоденника, розмова з одним по душам або прогулянка на самоті – способів не так уже й мало. До всіх життєвих негараздів варто ставитися по-філософськи. І, якщо не виходить змінити ситуацію, спробуйте прийняти її, як даність.

• Фізичні навантаження є чудовою профілактикою застуди. Зовсім не обов’язково записуватися в фітнес-клуб, щоб привести своє здоров’я в порядок і відновити захисні функції організму. Досить робити зарядку вранці і ввечері в добре провітреній кімнаті і більше ходити пішки. Але метод працює за умови регулярності.

• В міжсезоння, коли за день температура повітря може знижуватися до мінуса і підвищуватися, віруси поширюються швидше. Тому, щоб захистити себе і своїх близьких, частіше мийте руки, міняйте білизну і рушники, провітрюйте приміщення і багато гуляйте на свіжому повітрі. До речі, важлива частина профілактики поширення вірусів – регулярне вологе прибирання.

Тож дотримуйтесь цих не складних порад і не хворійте!

You may also like...

Залишити відповідь